Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Peter Van den Ende

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Peter Van den Ende schreef Zwerveling. Aan boord van een schip wordt een bootje gevouwen en voorzichtig te water gelaten. Dan vaart het schip weg en staat het bootje er alleen voor...

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Dat ik dit boek in deze stijl mocht maken voor een uitgeverij van kinderboeken (Querido). Zwerveling wordt bevolkt door allerlei wezens die niet altijd even aaibaar zijn. Soms is de sfeer van de prenten heel zorgenloos en wonderlijk, maar vaak ook grimmig en troosteloos. Ik ben blij dat dit soort boeken ook een kans krijgen. Kinderen kunnen best tegen een stootje want wat prikkeld de verbeelding nu meer dan de vreemde dingen die bestaan in het duistere onbekende.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

De stijl waarin Zwerveling getekend is vooral beinvloed door het werk van Edouard Riou en Alphonse de Neuville. Dat zijn twee illustratoren die verantwoordelijk waren voor de originele gravures uit de boeken van Jules Verne. Het boek 20000 Mijlen Onder Zee heeft al heel mijn leven een grote invloed op mij. De illustraties romantiseren de drift om te exploreren die ik zelf voel in mijn hart. Verder heeft het duizelingwekkende werk van Gustave Doré, Shaun Tan, Jim Woodring en Terry Gilliam een grote invloed op mij.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Ik weet het nog niet goed. Waarschijnlijk kan ik deze vraag beter beantwoorden als het zover is. Ik bekijk het voorlopig als een leuk deel dat bij een anders eenzame job hoort. Het leukste is sowieso de kans om met je collega’s te praten en hopelijk de liefhebbers van mijn boek.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Onlangs was ik even in gesprek met Gerda Dendooven. Dat ging heel gepassioneerd over boeken maken. Om zulk vuur te zien in een collega is erg leuk en dat gesprekje mag zeker een vervolg krijgen. Ik ben enorme fan van haar werk! Er huist vaak iets donker in haar tekeningen en verhalen. Ik voel me gewoon erg thuis in de werelden die ze creeërd. Verder hoop ik Leo Timmers nog eens te spreken omdat hij ook veel waarde hecht aan symboliek en betekenis in boeken en films. Klaas Verplancke ontmoeten zou ook cool zijn! Als illustrator is die man echt een top talent die werkelijk iedere opdracht lijkt aan te kunnen. Met het tekenwerk van Ludwig Volbeda deel ik een verwantschap. Dus hem hoop ik ook zeker tegen het lijf te lopen.
 

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Ik heb zelf bitter weinig gelezen het laatste jaar omdat ik al zoveel op mijn poep moest zitten bij het maken van Zwerveling. Gerda Dendoove schreef een vervolg op ‘Stella ster van de zee’ dat ik erg kan aanraden. Het boek heet ‘Op zoek naar Stella’. De prenten zijn nog fascinerender dan in het eerste deel.

Peter signeert: 

2/11: 15u – 16u30 – stand L&M Books

9/11: 14u – 16u – stand Pinceel

10/11: 15u – 16u30 – stand L&M Books

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier