Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Natalie Depoorter

Nathalie Depoorter schreef dit jaar maar liefst twee boeken: Het grote goedemanierenboek en Het kleine meisje Karel. Ze signeert op 29/10 van 14u tot 17u, 31/10 van 14u tot 16u op de stand van Clavis. 

 

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Door te schrijven krijg ik voortdurend nieuwe ideeën en denk ik dingen die ik voordien niet dacht. Mijn verhalen en teksten eindigen zelden zoals ik dat vooraf voor ogen had. Het einde is dus ook voor mezelf telkens weer een verrassing. Onder andere dat maakt schrijven voor mij zo leuk: het doet mij de grenzen van mijn eigen fantasie en gedachten opzoeken.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Een goed kinderboek is ook een goed boek voor volwassenen, daar ben ik van overtuigd. Ik lees nog altijd met evenveel plezier de boeken van Roald Dahl en Annie M.G. Schmidt, bijvoorbeeld. Geen enkele jeugdboekenschrijver kan even vriendelijk-baldadig schrijven als Dahl. Hij durft kinderen echt uit te dagen, intellectueel en vooral ook emotioneel. En Annie M.G. Schmidt? Zij overleeft als geen ander de tand des tijds. Haar verhalen blijven ook voor mijn eigen dochter relevant, grappig en belangrijk. Personages zoals Otje en Pluk van de Petteflet zijn toch kinderen die je ook in het echt wilt leren kennen?

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Dat ik nu een ‘auteur’ ben, doet vooral onwezenlijk aan. Ik voel me een beetje ‘nep’, alsof ik niet écht twee boeken geschreven heb en ik zó door de mand kan vallen.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Zelf heb ik nooit echt de behoefte gehad om auteurs te ontmoeten of vragen over hun boeken te stellen. Voor mij draait het in de eerste plaats om de boeken zelf en wat ik er als lezer in vind, niet om de persoon die ze heeft geschreven of wat die ermee heeft bedoeld. Maar omgekeerd ben ik natuurlijk wél benieuwd naar de reacties en feedback van ‘mijn’ lezers :)

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

In de jeugdboeken groei ik gewoon mee met mijn dochter, die nu zeven is. Momenteel lezen we samen in ‘Lampje’ van Annet Schaap, erg mooi. Ook van het prentenboek ‘Viktor’ van Jacques & Lise hebben we enorm genoten: allebei de slappe lach op het einde, maar toch ontgaat de ernstige boodschap je niet. Daarnaast lezen we ook graag de boomhutboeken – die zijn echt motiverend voor jonge lezers om zélf te lezen, ook al is het soms nog moeilijk. Wat een kick is het om zélf het woord “marshmellowmachine” te kunnen lezen, toch?

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier.