Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Luc Colemont

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Eén van hen is darmkankerspecialist Luc Colemont. Hij brengt als stripscenarist zijn debuut met Dirk, het leven is een strijd waard, een strip die het detecteren van darmkanker bespreekbaar maakt.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Een boek maken is teamwerk, noem het gerust teamsport. Van idee tot Boekenbeurs is een lang parcours, het lijkt soms wel méér op een marathon. Het was een geweldige ervaring om met een topteam als “Ballon Media” te mogen samenwerken.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Inspiratie is een proces dat jaren duurt. Je wordt bewust en onbewust door verschillende zaken geïnspireerd. Als je kans hebt om met een echte striptekenaar aan het werk te gaan is dat natuurlijk een voorrecht! En we zijn heel blij met het resultaat. Naast Kuifje en Michel Vaillant (mijn jeugdhelden) is er voor mij nu ook “Dirk”, een echte held die de strijd tegen darmkanker won!

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Heb altijd met grote ogen naar de Boekenbeurs gekeken. Staat steevast op mijn “to do” lijstje als mijn drukke agenda het toelaat. Nu even de andere kant van de medaille zien is natuurlijk fijn en spannend. Moet toegeven, je eigen boek signeren, het doet iets met een mens. En die lezing die nemen we er graag bij, it’s part of the game!

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Heb geen top-5 lijstje, maar ben er zeker van dat ik fijne “collega’s” zal ontmoeten. Die leuke babbel komt meestal vanzelf! We zijn dan toch even “lotgenoten” of “ervaringsdeskundigen”. Op dat vlak kunnen we ongetwijfeld ook “kennis delen”!

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Onder de Kerstboom mag in iedere Vlaamse huiskamer natuurlijk onze “Dirk” liggen. Dan gaan we wellicht meerdere darmkankers kunnen stoppen. Als dat geen mooi vooruitzicht is! En dat geweldig boek #DeRestisParking van (vrienden) Bart De Clerck en Joost Houtman mag je er gerust bijleggen. Het moeten niet altijd kookboeken zijn.

 

Professor Luc Colemont geeft een lezing over darmkanker en zijn Strip op donderdag 31 oktober om 17u30; diezelfde dag signeert hij samen met Mario Boon op de stand van Ballon Media (Hal 2, stand 208) om 18u30.

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier