Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Hans Fiers

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Hans Fiers stelt er Door jouw ogen voor. In dit boek gaat Hans Fiers samen met het hoofdpersonage op zoek naar de zin van wraak en de impact van opgedrongen ‘waarheden’.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?
Er zijn wel een aantal elementen die me bij het schrijven van mijn eerste boek hebben verrast. De grootste verrassing was toch wel dat een aantal uitgevers in het manuscript geïnteresseerd waren. De bedoeling om het ooit iets uit te laten geven, speelde tot zo’n drie kwart van het manuscript hoegenaamd niet mee. Pas daarna, toen het einde in zicht was groeide de hoop dat het misschien alsnog zou lukken. Het grootste deel van het proces teerde ik op schrijfdrift. Ik werd er simpelweg blij van en het bezorgde me energie. Dat was zeker het tweede element dat me al die tijd verwonderde. Waar die drive vandaan kwam, weet ik tot op de dag van vandaag nog altijd niet. Hij was er gewoon. Ik schreef twee nachten in de week, omdat ik het moest combineren met een voltijdse baan. In de dagen ertussen noteerde ik de ingevingen. Soms waren die zo indringend dat mijn geluk niet op kon wanneer het weer dinsdagavond was en ik mijn eerste schrijfnacht van de week aanving. De derde verrassing was ongetwijfeld het aantal handen dat een manuscript beroert voordat de definitieve druk in de etalages ligt. Ik dacht naïefweg dat het een kwestie was van wat verbeteren, wat aan de tekst sleutelen, zetten, drukken en klaar.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?
Dat vind ik een heel moeilijke vraag. Geloof het of niet, ik ben niet zo’n romanlezer. Ik lees zeer veel non-fictie, maar voor romans heb ik nooit echt tijd vrijgemaakt. Ik hou veel van taal natuurlijk, dat wel, maar ik ben me ervan bewust dat het geen slecht idee is om ook te kijken hoe anderen het doen. Als ik toch een roman moet vermelden dat me voor de rest van mijn leven zal bijblijven is dat “A prayer for Owen Meany” van John Irving. Ik herinner me alleen de grote lijnen van het verhaal, maar wat me vooral is bijgebleven is mijn verwondering over hoe die auteur in dat boek een ademend universum met levende personages schiep. Er is nog een ander boek dat een diepe indruk op me heeft gemaakt, een non-fictie boek over fictie: “If you want to write” van Brenda Ueland. Het is een eerder dun werk over schrijven, maar de openheid en eerlijkheid ervan en de manier waarop het verwoord is, zijn zo meeslepend dat je na iedere vijf pagina’s wil gaan zitten en pennen. Het daalt af tot in een diepte waar je in aanraking komt met je True Self. Incontournable vind ik het.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?
Ik herinner me vooral mijn voorlaatste bezoek aan de Boekenbeurs van 2017. Ik wilde een boek door Jo Claes laten signeren en was de laatste in de rij, waardoor ik een kort praatje met hem kon maken. Ik vertelde hem over het manuscript dat ik klaar had en dat ik twijfelde om het op te sturen, want het ging over de eerste wereldoorlog en die was toch al duizend keer beschreven. Jo Claes keek me aan, legde zijn pen neer en keek me recht in de ogen. “Opsturen,” zei hij, “niet twijfelen!” En kijk. Op 1 november signeer ik mijn eigen boek. Hoe ik me daarbij voel? Wat een vraag! Erg blij, natuurlijk! Maar ook oprecht dankbaar dat het gelukt is.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?
Jo Claes ?!
En als het lukt Stefan Hertmans. Ik heb aan den lijve ondervonden hoeveel zweet en, ja, soms ook tranen er in een boek kruipen. Als je dan de Constantijn Huygens-prijs wint, tja, dat wil echt wat zeggen. Ik zou hem graag persoonlijk kunnen feliciteren.

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Ik volg publicaties niet echt op de voet. Maar voor mensen die in het schrijfproces geïnteresseerd zijn:

If you want to write, Brenda Ueland. - On Writing: A Memoir of the Craft, Stephen King - Save the Cat! Writes a Novel, Jessica Brody

Hans signeert op vrijdag 1 november van 13.00 tot 14.00 uur op de stand van VBK België.

Foto copyright: fotoclaire.be

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier