Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Gemma Geurts

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Gemma Geurts brengt er Sophie en de drakentranen. Een grappig, spannend en tegelijk gevoelig verhaal over een meisje dat op zoek is naar vriendschap en een luisterend oor. Een kleine Finse draak komt de boel opvrolijken.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Als ik schrijf heb ik beelden in mijn hoofd die ik in woorden probeer te vangen. Het was wonderlijk om te zien hoe Chantal Peten, de illustratrice van mijn boek Sophie en de drakentranen, die woorden vorm gaf in tekeningen die sprekend leken op de beelden die ik in mijn hoofd had toen ik Sophie en de drakentranen schreef.

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Jules Verne. Hij is al meer dan 100 jaar dood, maar als meisje van 14, 15 verslond ik zijn boeken: Reis om de wereld in 80 dagen; Reis naar het middelpunt van de aarde; Van de aarde naar de maan, en ook de kinderen van kapitein Grant die naar Australi├ź, de Stille Zuidzee en Zuid-Amerika reisden. Het zijn verhalen vol ontdekkingen en uitvindingen die in Vernes tijd nog fantasie waren. Zijn boeken worden nog steeds gelezen. Geen wonder, want ze zijn humoristisch en zitten vol nutty professors, net als mijn boek.

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Ik ben Nederlands en ik kende de Antwerpse boekenbeurs niet. Wat een enorm eerbetoon aan het geschreven woord is deze beurs. Indrukwekkend. Ik voel me vereerd dat ik er zondag 3 november mijn boek mag komen signeren en kennis kan maken met Belgische lezers.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?

Het is verpletterend hoeveel auteurs er op de beurs komen. Met Griet op de Beeck zou ik willen praten over de totstandkoming van haar unieke schrijfstijl en hoe ze mediastormen overleeft. Ook het interview met Bill Bryson wil ik graag bijwonen. Fenomenaal zoals deze man schrijft over het leven, zowel over het kleine (huishouden) als over het grote (Shakespeare).

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

De avond is ongemak van Marieke Lucas Reijneveld. Marieke is een jonge Nederlandse dichter en debuteerde vorig jaar met dit boek over een gezin in een benauwd protestants gezin dat in de rouw is. En Norma van Sofie Oksanen, een Finse schrijver die overladen is met prijzen en inlevend schrijft over onderdrukking en uitbuiting. Norma is haar eerste boek met een magische-realistische touch. Mijn werk is verwant met beide boeken.

Gemma signeert op 3/11 van 11u-13u op de stand van Clavis.

Benieuwd naar andere debutanten?

Meer info vind je hier