Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Debutant in de kijker: Françoise Beck

Dit jaar zetten we met de Boekenbeurs een aantal debutantschrijvers in de kijker. Françoise Beck maakte met Onder de wol haar debuut: een verhaal over zeven jonge pinguïns die liever op onderzoek gaan dan te gaan slapen.

Wat was je grootste verwondering bij de realisatie van jouw eerste boek? Is er iets waardoor je verrast was?

Je werkt zo lang aan het boek en naast een aantal betrokkenen, houd je de tekeningen en het verhaal grotendeels voor jezelf. Dan komt het moment dat het boek er echt is, dat je het kan vastnemen en dat het voorgelezen kan worden. Mijn grote verwondering kwam op het moment dat Onder de wol werd voorgelezen op de boekpresentatie.
Een groep kindjes had zich rond het boek verzameld en keek met volle aandacht naar de prenten. Ik vond het heel mooi om te zien hoe hun fantasie werd geprikkeld door de tekeningen en ze echt mee in het avontuur zaten van het verhaal, samen met de pinguïns!

Wie zijn jouw helden? Wie heeft jouw boeken/stijl geïnspireerd?

Een inspiratiebron die voor mij al lang mee gaat is Egon Schiele, vanwege zijn prachtige lijntekeningen. Daarnaast ben ik een grote fan van abstracte en minimalistische kunst waarbij er met slechts een aantal elementen, een krachtig beeld wordt neergezet.
Illustratoren en kunstenaars waar ik naar opkijk zijn onder andere André Sollie, Ingrid Godon, Quinten Blake, Henri Matisse, Raoul De Keyser, …

Hoe voelt het om de stap te zetten van Boekenbeursbezoeker naar auteur? Kijk je anders aan tegen de beurs?

Zeker, je wordt meer onderdeel van het gebeuren, je bent meer betrokken.

Op deze gelegenheid kom je in contact met andere auteurs en illustratoren, je leert de uitgever en de hele organisatie er rond beter kennen.
Het is ook zeer fijn om meteen feedback te krijgen van bezoekers over je boek.

Welke auteurs wil je zelf ontmoeten op de Boekenbeurs dit jaar?
Dat zijn er wel een aantal :).
Ik denk aan Gerda Dendooven, Carll Cneut, Jef Aerts, Leo Timmers, Sabine Clement, …

Welke leestips van dit jaar kan je de mensen aanraden?

Ik en mijzelf van Ingrid Godon en Toon Tellegen, Zwerveling van Peter Van den Ende, De vuurzeevlieg van Carll Cneut en Toon Tellegen.

Françoise signeert dit jaar op de stand van L&M Books (414) op deze momenten:

  • Zaterdag 2 november: 13u – 14u30
  • Zondag 10 november: 13u – 14u30