Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Boekenbeursblog

Graphic novels op de Boekenbeurs

Met De walvis (Uitgeverij Oogachtend) creëerden scenarist Frederik Hautain en illustrator Hanne Dewachter een magisch verhaal over de ontmoeting tussen Egbert Monk en een vliegende walvis. We hadden een kort gesprek met Hanne en Frederik om te horen wat ze ervan vinden om met een eigen creatie op de Boekenbeurs te staan.

Lees meer!

Rudi Vranckx: "Muziek is een balsem voor de ziel"

Op 10 november vond in de Woordenhoek een gesprek plaats met oorlogsverslaggever Rudi Vranckx en illustrator Caryl Strzelecki over hun laatste nieuwe werk: Mosul (De Eenhoorn). Mosul verhaalt over Rudi’s ervaringen in het gelijknamige stadje in Irak, waar hij in contact kwam met muzikanten die, ondanks een verbod op muziek, hun kunst wilden blijven beoefenen.

Lees meer!

Jean Paul Van Bendegem: “We moeten meer voorlezen aan volwassenen”

Als één van Vlaanderens vooraanstaande filosofen heeft Jean Paul Van Bendegem steeds een boeiend perspectief op de dingen. Wij vroegen hem naar de hybride auteur, lichaamsdelen signeren en waarom we meer moeten voorlezen aan volwassenen.

Lees meer!

Dimitri Leue: “Boeken zijn óók een vorm van theater”

Is hij nu theatermaker, acteur of schrijver? Met Dimitri Leue weet je ’t nooit zeker. Voor hem is er evenwel geen verschil. Uiteraard vroegen we hem om meer uitleg.

Lees meer!

Boekenbeurs 2019: ook voor kinderen een boekenparadijs

Het is geen geheim dat er dit jaar veel aan de jongere bezoekers wordt gedacht op de Boekenbeurs. Zo werd hal 2 grotendeels omgetoverd tot een “kinderboekenzone”, met een heus Kinderpaleis, een Jommekesrad, en uitgeverijen die een hele resem kinder- en jeugdboeken meebrachten.

Lees meer!

Peter Franck, winnaar van de Fintro Prijs Spannend Boek deelt zijn ervaring

Vorig jaar lanceerde Fintro samen met Boek.be, en gesteund door Creatief Schrijven vzw, een nieuwe Nederlandstalige prijs. Wij spraken met de eerste winnaar, wiens (debuut)boek voor het eerst te koop is op de Boekenbeurs 2019.

Lees meer!

Niet Nu Laura: "De Boekenbeurs is hét rock-'n'-roll-moment van het jaar"

Laura Janssens doet voor de meesten misschien geen belletje rinkelen, maar de naam van haar webcomicreeks ‘Niet Nu Laura’ doet dat ongetwijfeld wel. Nadat vorig jaar haar eerste boek verscheen, was ze onder meer illustratrice voor het Crazy Cat Lady-Boek en Overleven op Tinder (Uitgeverij Van Halewyck). Naast deze titels komt ze ook het vervolg op haar debuut signeren: Niet Nog eens Laura.

Lees meer!

Michael Kestemont spreekt (en schrijft) over de Rechtvaardige Rechters

De winnaar van de ‘Fred Braeckman-award’ voor het beste debuut, uitgereikt door Knack, heeft een merkwaardige kijk op het mysterie van de ‘kunstroof van de eeuw’.

Lees meer!

De voor- en nadelen van publiceren in eigen beheer

Op woensdag 6 november kon je bij de stand van Creatief Schrijven/Schrijflab terecht voor een waslijst aan nuttige tips over wat te doen als je klaar bent om jouw manuscript te publiceren. Hierover nam An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, het woord.

Lees meer!

Charlotte Van den Broeck: "Mijn eerste keer signeren voelde heel officieel aan"

Met het boek Waagstukken neemt Charlotte dit jaar voor de derde keer deel aan de Boekenbeurs. Geen poëziebundel dit keer, maar een overschouwing van bouwwerken die hun architecten tot zelfmoord dreven. Wij vroegen ons af wat dat doet met een mens.

Lees meer!

Rector Herman Van Goethem: “Kijk eens hoe de roem voorbij gaat”

Voor Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, is het de vierde Boekenbeurs als auteur. Wij spraken met hem over de vergankelijkheid van de schrijversroem en het belang van wetenschap op de Boekenbeurs.

Lees meer!

Waarom leren lezen niet vanzelfsprekend is voor dove kinderen en wat Storysign eraan doet

Met de baanbrekende app Storysign mag de Boekenbeurs 2019 technologiegigant Huawei verwelkomen als standhouder. Wij spraken met projectleider Ivo van den Brand over de app, wat hij doet, waarom hij zo nodig is en de vele misverstanden die rond het onderwerp hangen.

Lees meer!

Slongs: “Ga voor uw eigen geluk”

Vrijdag 1 november vertelde Charissa Parassiadis – beter bekend als Slongs Dievanongs – over haar eerste boek, Lacht nor mij (uitgegeven door Houtekiet). In dit boek legt Slongs uit hoe haar helden haar hebben geschapen tot de persoon die ze nu is. Ze gaf een korte inleiding tot het boek onder muzikale begeleiding.

Lees meer!

Uitgever Ronald over zijn 41ste Boekenbeurs: “Het wordt steeds leuker, levendiger, eigentijdser”

Al sinds 1979 staat uitgever Ronald Grossey jaarlijks als standhouder op de Boekenbeurs. De voorbije jaren deed hij dat voor Uitgeverij Vrijdag, maar hij weet het zeker: “voor welke uitgeverij je hier ook bent, de beleving is ongeëvenaard.” Wij vroegen hem om zijn mooiste verhalen.

Lees meer!

Dominique Biebau: “Soms is het idee voor een boek beter dan de uitwerking ervan; ‘don’t meet your heroes’”

Voor Dominique Biebau is het dit jaar zijn derde Boekenbeurs als signerend schrijver. Op de eerste dag van de beurs won hij al de Hercule Poirotprijs. Wij vroegen hem hoe de overstap van bewonderend bezoeker naar fanatiek deelnemer verliep, en nog veel meer.

Lees meer!

Kevin Absillis modereerde het Boekenbeursdebat over de Vlaamse Canon: “Een neutrale canon bestaat niet”

In het jonge Vlaamse regeerakkoord van minister van Cultuur Jan Jambon staat letterlijk dat zijn regering werk zal maken van de oprichting van een Vlaamse Canon. We vroegen aan Kevin Absillis hoe zoiets er zou uitzien.

Lees meer!

Dit was Halloween op de Boekenbeurs

31 oktober was Halloween, de dag waarop we lekker kunnen griezelen en gruwelen, en waarop de enge en spannende boeken in de schijnwerpers staan. Deze dag stond dan ook in het teken van alle boeken die de adrenaline doen pompen, het bloed koud doen lopen of het hart doen overslaan, van het vreemde en het bovennatuurlijke.

Lees meer!

Fabio Bono: “Misschien verschijnt De Rode Ridder ooit wel in Italië”

In 2016 werd de stripreeks De Rode Ridder nieuw leven ingeblazen. De Vlaming Marc Legendre nam de scenario’s voor zijn rekening, maar voor de tekeningen werd een buitenlandse illustrator aangesproken. De Italiaan Fabio Bono tekent ondertussen al 3 jaar de avonturen van ridder Johan, Merlijn en Allis.

Lees meer!

Kapitein Winokio vaart de Boekenbeurs binnen: “Ik wil kinderen een soundtrack bieden bij hun leven”

Kapitein Winokio blaast dit jaar 15 kaarsjes uit. Hij viert dat onder meer met zijn tiende passage op de Boekenbeurs. Wij enterden het schip om hem enkele vragen te stellen over boeken.

Lees meer!

Maja Vermeulen over haar liefde voor fantasieverhalen: “Geef het niet op!”

Maja Vermeulen is een lerares lager onderwijs die barstensvol creativiteit zit. Dit jaar heeft ze daarmee haar eerste boek kunnen verwezenlijken, Krachtig ontwaken (Kramat Uitgeverij), waarmee ze dit jaar op de Boekenbeurs staat.

Lees meer!

Juryvoorzitter Best Vormgegeven Boeken: “Ik ontmoet een auteur liefst in zijn boek”

Ieder jaar worden verschillende prijzen uitgereikt op en tijdens de Boekenbeurs. Wij spraken met Johan Pas over de categorie die hij mag voorzitten: boeken met een bijzondere vormgeving.

Lees meer!

Een bijzondere ontmoeting met Vera Van Renterghem

Op de eerste dag van de Boekenbeurs 2019 signeerde Vera onder meer haar laatste nieuwe boek 'Buitengewoon zonderlinge gebeurtenissen'.

Lees meer!

3 tips om een spannend boek te schrijven

Dit jaar organiseren Fintro en Boek.be opnieuw de Fintro Prijs Spannend Boek, de manuscriptenprijs voor debuterende schrijvers. Peter Franck’s boek ‘Om dringende reden’ wordt op de komende boekenbeurs voor het eerst verkocht. Ook in 2020 wordt een nieuwe winnaar gezocht.

Lees meer!

Interview met Ephameron: “Voor een illustrator is dit de Heilige Graal”

Als kind kwam Ephameron naar de Boekenbeurs om te jagen op nieuwe boeken. Vandaag keert ze terug als illustrator van het jaarlijkse campagnebeeld voor editie 2019. Wij vroegen haar hoe het voelt om zo nadrukkelijk in het straatbeeld te verschijnen.

Lees meer!

Een kleine geschiedenis van bijna alles over Bill Bryson

Misschien overdrijven we in de titel een klein beetje, maar we gaan toch een poging doen om deze topauteur in geuren en kleuren te beschrijven.

Lees meer!

De Boekenbeurs op locatie: aanmeren op de Part of Antwerp-familiedag

Al die willen te kaap’ren varen, moeten dit weekend op het Antwerpse Eilandje zijn. Op de familiedag in het Havenhuis maken ze kennis met de fantastische vertellingen van Mathilda Masters en Robin Aerts.

Lees meer!

De Boekenbeurs gaat op locatie naar Part of Antwerp

Dit jaar treedt de Boekenbeurs voor het eerst buiten haar eigen comfortzone en trekken we de wijde wereld in. Maar wat heeft slam poetry daarmee te maken en… wat is het?

Lees meer!