Boekenbeurs - Wereldhaven voor boeken

Auteursportretten op de Boekenbeurs

Een plek als de Boekenbeurs biedt mogelijkheid tot interessante gesprekken met auteurs. In deze reeks auteursportretten gaat Benedikte Van Eeghem het gesprek aan met schrijvers zoals Kader Abdolah, Charlotte Van den Broeck en Lectrr. Wim Neyt mocht getuige zijn met de camera.

Pieter De Poortere:

Pieter De Poortere (1976) debuteerde in 2001 met het woordloze Boerke, dat meteen de prijs ontving voor beste Nederlandstalige album van het jaar. Tot nu verschenen er zeven albums van Boerke, en de serie wordt gepubliceerd in de Nederlandstalige pers (Humo, Knack, Zone 5300) en Franse pers (Fluide Glacial, Le Monde, Ferraille Illustré, L'echo des Savanes). De kruising van de cynische humor en de onschuldige tekenstijl vormen een duidelijk eigen handschrift. In 2019 verscheen het album Super Mickey van zijn hand met Mickey Mouse in de hoofdrol. Super Mickey vind je op de stand van Ballon Media (Hal 2, stand 208-217-219).

Lieve Joris:

Op de shortlist van de BookSpot Literatuurprijzen staat maar één Vlaamse auteur, namelijk Lieve Joris. In Terug naar Neerpelt schrijft ze over haar haar kindertijd en jeugd in haar geboortedorp. Haar boeken liggen op de stand van Veen Bosch & Keuning Uitgevers België (Hal 4, stand 401).

Lectrr:

Lectrr is de vergeten nakomeling van de baron von Münchhausen en Marilyn Monroe, die te onhandig was om in den bouw te gaan en dus maar cartoonist werd. Ook actief als standup comedian, radiomaker en columnist. Zijn strips vind je bij Standaard Uitgeverij (Hal 4, stand 402-403-416).

Jo Claes: 

Jo Claes woont en werkt in Leuven. Hij schreef een aantal novelles en (misdaad)romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie. Zijn schrijversloopbaan begon met De Stenen Toren dat werd bekroond met de Debuutprijs. In 2008 verscheen zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg, De zaak Torfs. Met dit boek kreeg hij de smaak van het spannende genre te pakken, want daarna volgden De blinde vlek, Dood in december, Het oog van de naald, Tot de dood ons scheidt, Getekend vonnis. Zijn daaropvolgende Thomas Berg-roman De mythe van Methusalem, heeft de Hercule Poirot-publieksprijs 2014 en De Gouden Strop 2015 gewonnen. Op de stand van Veen Bosch & Keuning Uitgevers België (Hal 4, stand 401) liggen zijn spannende boeken.

Kader Abdolah:

Kader Abdolah (Iran, 1954) is een van de succesvolste en meest geliefde schrijvers uit Nederland. Met romans als Spijkerschrift, Het huis van de moskee, Papegaai vloog over de IJssel, Salam Europa! (longlist eci Literatuurprijs 2017) en Het pad van de gele slippers veroverde hij in binnen- en buitenland honderdduizenden lezers. Weinig Nederlandse schrijvers worden zo vaak uitgenodigd in het buitenland als Kader Abdolah. Zijn boeken vind je bij Pelckmans Uitgevers (Hal 1, stand 115-117-118-119).

Adeline Dieudonné:

De eerste roman van Adeline Dieudonné, La vraie vie, was zowel bij het publiek als bij de critici een enorm succes. En werd overladen met prijzen. Een schrijfster om in de gaten te houden. Haar debuut werd uitgegeven bij Atlas Contact via Veen Bosch & Keuning Uitgevers België (Hal 4, stand 401).

Charlotte Van den Broeck:

Charlotte Van den Broeck debuteerde in 2015 met Kameleon, waarvoor ze de Herman de Coninck Debuutprijs kreeg. Een jaar later verscheen Nachtroer, haar tweede bundel, waarmee ze de Paul Snoekprijs won. Waagstukken is haar prozadebuut. Haar werken vind je bij L&M Books (Hal 4, stand 404-405-414).

Ish Ait Hamou:

Ish Ait Hamou (1987), geboren en opgegroeid in Vilvoorde, debuteerde in 2014 met Hard hart. Een jaar later volgde Cécile, dat ondertussen al veertien herdrukken kreeg. Het voorbije jaar toerde hij met de theatershow Aangenaam, ik ben Ish voor uitverkochte zalen. Een voorstelling over de kracht van verhalen, de zoektocht naar identiteit en de moeilijkheden in onze samenleving. Mensen raken en door mensen geraakt worden is wat Ish drijft. Zijn boeken, waaronder zijn nieuwste titel Het moois dat we delen, ligt op de stand van Standaard Uitgeverij (Hal 4, stand 402-403-416).

Yves Petry:

Yves Petry (1967) is een van de belangrijkste schrijvers van Vlaanderen. Hij won eerder de BNG Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs, de Inktaap en de Tzumprijs voor beste literaire zin ('Ze ging naar bed met jongens op de manier waarop ze vroeger boeken las: omdat ze het gevoel had dat het van haar werd verwacht, niet omdat ze er zelf veel bijzonders van verwachtte.') De Geesten is zijn eerste boek bij Das Mag, te vinden op de stand van Confituur (Hal 3, stand 304-307).

Kris Van Steenberge:

Kris Van Steenberge is (toneel)schrijver, regisseur en docent. Verhalen van zijn ooit inwonende grootvader over de ‘Groote Oorlog’ vormen de kiem voor zijn debuutroman Woesten. Woesten won o.a. de Debuutprijs en de Bronzen Uil. Ook zijn tweede roman Blindelings werd een succes. Zijn nieuwste titel werd uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag / elkedagboeken (Hal 1, stand 122).